Voetreflexologie

Voetreflexologie is een manuele therapie die al duizenden jaren wordt toegepast in het Verre Oosten en Egypte. Het is een aangename, veilige en natuurlijke manier om het lichaam in balans te brengen. Het is bovendien pijnverminderend en ontspannend.

Door ons hele lichaam lopen zenuwbanen en bindweefsel die alles in ons lichaam verbinden: spieren, beenderen, organen,enz. Van ons hoofd tot aan onze voeten. Reflexie betekent dat alle delen van het lichaam gespiegeld worden op onze voeten. Ik kan dus zowel rechtstreeks op de plaats op het lichaam werken vb de schouder, als op het bijhorende reflexiepunt op de voeten. Handig als vb de schouder zelf te pijnlijk is om aan te raken.

Door met de duimen en vingers op de juiste manier op deze reflexpunten druk uit te oefenen worden de gerelateerde weefsels aangezet tot herstel. Het is dus een drukpuntmassage en geen voetmassage. Het vereist dan ook de nodige opleiding om de juiste druk toe te passen en de punten correct te localiseren.

Bij voetreflexologie wordt er geen diagnose gesteld en het vervangt evenmin een medische behandeling of medicatie maar zet het lichaam wel aan tot zelfherstel en balans. Daardoor kunnen vb. wonden sneller genezen, krijgen mensen meer energie en komen zij ook emotioneel beter in balans. Naast sneller herstel en ontspanning werkt voetreflexologie ook sterk pijnverminderend zodat ook bij ongeneeslijke aandoeningen dit een welkome aanvulling is op de behandeling van uw geneesheer.

Voetreflexologie kan toegepast worden bij alle leeftijden, van baby tot senior.

10 zones op het lichaam

Hoe verloopt een sessie?

Reflexologie wordt uitgevoerd op een behandelstoel waarin u comfortabel onderuit kan liggen, liefst met losse kledij zodat de voet en het onderbeen kunnen vrijgemaakt worden tot aan de knie. Dit kan ook perfect gebeuren vanuit een rolstoel of eventueel bed.

Er wordt even besproken wat de eventuele klachten zijn zodat er meer kan gewerkt worden op de betreffende zones. Na enkele losmakende bewegingen begint de eigenlijke drukpuntmassage. Een sessie duurt ca 1 uur. De gewone voetreflex gebeurt over de hele voet en deels onderbeen.

Verticale voetreflexologie (VRT)

Bij de verticale voetreflex wordt er voornamelijk op de bovenkant van de voet gewerkt , soms gecombineerd met de punten op de hand . Het is een techniek ontwikkeld door Mrs Lynne Booth die vaak met rolstoelpatiënten werkte. Dit is een techniek waarbij de klant rechtstaat of rechtzit en er dus druk is op de voet. Ideaal dus voor mensen waarbij het moeilijk is de benen omhoog te leggen of die te gevoelig zijn onder de voetzolen. Deze behandeling is korter en sneller dan de klassieke en duurt ca 20 min. De techniek werkt zeer sterk, zeker in combinatie met punten op de hand.

Ideaal is natuurlijk een combinatie van beide.

VRT door Lynne Booth