Technieken

De meeste massages bestaan uit een combinatie van meerdere technieken. Hieronder vind je kort meer uitleg over de meeste gekende technieken.

under construction

KLASSIEKE MASSAGE

Deze massage , die het meest gebruikt wordt, wordt ook wel Zweedse massage genoemd en bestaat voornamelijk uit een aantal basistechnieken die zorgen voor de nodige ontspanning van lichaam en geest. De druk varieert van licht tot stevig en zorgt ervoor dat je je na de massage weer als herboren voelt. Door de bewegingen en warmte van de handen komen er hormonen vrij die zorgen dat je pijn en stress loslaat . Het heeft zowel een fysieke als een emotionele werking.

Deze massage gebeurt meestal op een massagetafel  op de blote huid met olie eventueel verrijkt met een essentiële olie.

FIBROMYSSAGE

Fibromyalgie of ‘weke-delen reuma’ is een reumatische aandoening, die gepaard gaat met zware spierpijn en stijfheid in het lichaam. Kenmerkend hierbij is dat de pijn vooral voorkomt op 18specifieke pijnpunten, die we tender points noemen. Door deze aandoening staat het lichaam voortdurend onder stress, wat op zijn beurt weer leidt tot klachten als slapeloosheid, concentratieproblemen, verzwakt immuunsysteem, darmklachten, hoofdpijn, angst en depressieve gevoelens. Fibromyssage kent 3 verschillende behandelingen:

fibromyssage om de nachtrust mee te bevorderen: deze massage is een zeer zachte ontspannende massage van ca 30 minuten.

fibromyssage om pijn in het algemeen te verlichten: hier wordt druk gegeven op de tenderpoints wat soms pijnlijk is maar zodra de druk wordt losgelaten neemt de pijn af. Deze massage duurt ca 30 minuten.

fibromyssage gericht op het verminderen van hoofdpijn. Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn en vele oorzaken zoals stress, slecht slapen, voeding, verkeerde houding,…. Bij deze massage wordt er lichte druk gegeven die even de pijn kunnen verergeren maar dan weg trekt bij het loslaten gecombineerd met ontspannende technieken. Deze massage duurt meestal een kwartiertje.

Deze massage gebeurt meestal op een massagetafel  op de blote huid met olie eventueel verrijkt met een essentiële olie.

SENIORENMASSAGE

Senioren en hoogbejaarden hebben extra veel baat bij massages. Naast de normale ouderdomskwaaltjes zijn ook veel ouderen eenzaam. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de 75-plussers eenzaam en depressief is. Ze worden zelden nog op een andere manier aangeraakt dan voor de dagelijkse verzorging. Door deze massage worden gelukshormonen aangemaakt die hen ontspannen en pijnen verminderen. Daarnaast verbetert dit hun zelfwaarde. Massage zorgt ook voor een extra communicatie bij dementerenden, geeft een gevoel van geborgenheid ,zorgt voor een betere slaap en huid. Naast het fysieke heeft massage ook nog een emotionele helende functie.

Bij deze massage worden zeer zachte manuele technieken gebruikt met een voedende massagecrème gecombineerd met energetische  en release technieken. Met extra aandacht voor de voeten en handen.

Een volledige seniorenmassage duurt ongeveer 30-40 minuten op de massagetafel met massagecrème. Indien gewenst kan de massage ook over de kledij gebeuren. Dit voelt iets minder intens en de crème kan dan enkel gebruikt worden op armen, handen, onderbenen, voeten en gezicht maar is even werkzaam.  

STOELMASSAGE

 Stoelmassage is een manuele drukpuntmassage gebaseerd op de shiatsu op een ergonomische stoel waarbij verschillende punten op het hoofd, nek, schouders, armen en rug worden bewerkt. Deze massage wordt gegeven op de kledij zonder gebruik van olie en duurt standaard 20 minuten en wordt vaak toegepast op bedrijven en evenementen.

Stoelmassage is echter ook een ideale manier om mensen in een rolstoel of mensen die niet op de tafel kunnen liggen te masseren. Bij mensen waarbij de drukpuntmassage te pijnlijk zou zijn worden uiteraard zachte technieken gebruikt.

BUIKMASSAGE

De buik is niet alleen de plaats waar de meeste van onze organen liggen. Het wordt ook vaak het tweede brein genoemd. De zenuwstructuur van onze hersenen en onze buik lijken op elkaar en staan met elkaar in verbinding.  Het is eveneens het centrum van onze emoties. 95% van de serotonine , een neurotransmitter die belangrijk is voor de emoties, wordt in onze buik geproduceerd. En onze buik zorgt voor het grootste deel van onze immuniteit. Een goed werkende en ontspannen buik is dus erg belangrijk voor ons welzijn. Constipatie, prikkelbare darmsyndroom, krampen, maagzweer,… er zijn tientallen manieren waarop onze buik aangeeft dat er iets niet in balans is. Een pijnlijk buik maakt je moe en slechtgehumeurd.

Bij de buikmassage worden zachte technieken gebruikt die de spanning doen loslaten waarna een lymfedrainage wordt toegepast om de afvalstoffen af te voeren.

Er wordt standaard gewerkt op de massagetafel met ontblootte buik en olie. Desgewenst kan dit ook over de kledij zonder olie. Duur is ca 20-30 minuten.

VOETREFLEXOLOGIE

Voetreflexologie is duizenden jaren geleden ontstaan in China en gaat er vanuit dat verschillende punten op onze voeten (ook handen en oren) met meridianen en bindweefsel in contact staan met organen en andere delen in ons lichaam. Door op een bepaalde manier druk uit te oefenen op deze punten wordt de energie in het corresponderende lichaamsdeel beïnvloed. Het stimuleert voornamelijk het zelfgenezend  vermogen van het lichaam en zorgt voor ontspanning en een natuurlijke balans van het lichaam. Het is dus veel meer dan zomaar een voetmassage.

Er wordt voornamelijk op de voetzolen gewerkt. In de VRT (Verticale reflextherapie) wordt echter ook op de bovenkant van de voeten gewerkt , al of niet in combinatie met punten op de handen wat de werking versterkt en handig is bij mensen in een rolstoel of waarbij de voetzolen te gevoelig zijn.

BREUSSMASSAGE

De Breussmassage werd ontwikkeld door Rudolf Breuss en is een  zeer langzame energetische,  manuele rugmassage die vaak wordt uitgevoerd in combinatie met een Dorn-behandeling om de wervelkolom extra te rekken maar kan ook perfect alleen  gebruikt worden. Het kan psychische, energetische en lichamelijk blokkades opheffen en is ideaal en ongevaarlijk voor rugklachten zoals ischias en hernia’s. Het is ook een ideale voorbereiding voor een Reiki-behandeling.

Door de massage wordt de lange rugspier zodanig ontspannen dat er meer ruimte ontstaat voor de tussenwervelschijven waardoor de druk op de zenuwen en dus rugpijn sterk verminderd. Hierbij wordt St. Janskruidolie gebruikt die extra verwarmend, voedend en ontspannend werkt. De massage wordt liggend op de buik en  bij voorkeur uitgevoerd op de blote rug.  Indien nodig kan dit ook op de kledij zonder olie maar is veel minder intensief.

Rest volgt:

Dorn therapie

Shiatsu

Reiki

Manuele lymfedrainage

Sportmassage

T-Touch

Equine touch

Aromatherapie

Resett-methode

Triggerpoint

Masterson methode